KİTAPLARIN ardindan... > ROŞ AŞANA

Sara YANAROCAKRoş Aşana genellikle Eylül ayına ve Veadar ayının eklendiği yıllarda Ekim ayının ilk haftasına rastlar. Tişri ayının ilk günü -Yılbaşı- Roş Aşana olarak anılır. Bu yıl Roş Aşana Bayramı`nı 13- 14 Eylül tarihlerinde kutlayacağız. Şana Tova...

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ester ASA

Dualarımızla Tanrı’ya sesleniriz. Bu seslenişte içten yapılan bir duanın yerini hiçbir sözcük dizisi alamaz.
Tanrı onu çağıran herkese yakındır – Onu içten çağıran herkese. (Teilim 145)
Gün boyu uğraşılarımız arasında yaptığımız dualara konsantrasyonumuz  her zaman  tam olmayabilir. Ancak İbranice dua textleri konsantrasyonumuz dışında da söylense, en yüksek manevi alemlere kadar her şeyi etkileyen güçleri uyandırarak Tanrı’nın Eşsiz Tahtı’na erişmek üzere biçimlendirilmişlerdir.
Dua etmek, kalpten Tanrı’ya şükredip O’nu yücelterek lütfunu isterken O’nun karşısında olduğumuzun bilincine yoğunlaşmaktır. Dolayısıyla kişinin ağzından çıkan sözleri anlaması önemlidir. Bu düşünceden yola çıkarak önce günlük ve Şabat dualarının çevirilerini içeren  “Sidur”  kitabıyla başlayan proje, “Kipur” kitabıyla devam etmiştir. Tüm bayramların dua kitaplarını hedefleyen bu projenin 3. kitabı olan “Roş Aşana”  kitabı okuyucusuyla buluşuyor.
Bu projenin amacı duaların çevirilerini ve takip edilmesini kolaylaştırıcı transliterasyonunu vermenin yanında bayramlar hakkında tarihçesini, gelenek ve kurallarını vermek, derin felsefi açıklamalarıyla  önemli bir kaynak oluşturmaktır. Her bayramın kendine özgü duaları ve uygulamaları vardır. Bu duaların okunma  nedenlerini öğrenmemiz durumunda, duaları daha içten hissederek okumamızı ve bayramların geleneksel bir kutlama dışında daha derin algılanmalarını sağlayacaktır. Bu yüzden tüm kitapların başında birçok kaynaklardan araştırarak hazırlanan bilgiler ve Ravlarımızın değerli mesajları yer almakta, kitap bir dua kitabı olmanın  yanında  bir kaynak kitap olma işlevini de görmektedir. Okuyucuya önerimiz, bu kitapları bayram öncesi  okuyarak, bilgilerini tazelemeleridir.
Bu kitap 2 bölümden oluşmaktadır: Roş Aşana ve Selihot duaları. Diğer kitaplarda olduğu gibi bayramı açıklayıcı yazıların yanında, Selihot ve anlamını, Roş Aşana yemek düzeni ve berahaları, Şofar’ın anlamını, peraşaların çevirilerinin yanında açıklamalarını, duaların derin anlamlarını gerek çeşitli kaynaklardan derleyerek gerekse de Ravlarımızın değerli açıklamalarıyla vermeye çalıştık. Elul ayından itibaren yapılan düzenlemeler ve  kurallara da kitabın arkasında  yer verdik.
Bu yıl sinagoglarda Roş Aşana kitabını okurken daha derin düşünmeye ve farklı yönlerimizi sorgulamaya başlayacağız. 
Roş Aşana’nın karakteristik noktası Şofar’dır. Şofar bize şunları söyler: Uyanın! Uyuduğunuz derin uykudan sıyrılın. Tsedaka yardımlaşma gibi güzel davranışlara sahip olun. Birbirinizi sevin. Nefret, öfke, bencillik gibi sizleri gerçek benliklerinizden uzaklaştıran olumsuz davranışları bırakın. Tanrı’ya yaklaşın. O size her zaman yakındır.
Roş Aşana yargılaması geriye değil, ileriye dönüktür; o günün odak noktası geçmişteki başarısızlıklarımız değil, gelecekteki görevimizdir. Gerçekten de, bütün olabileceklerimizin tam olarak farkına varmadıkça, geçmişteki eksikliklerimizin ne dereceye ulaştığını bile kavrayamayız.
Şimdi kendi eşsizliğimizin farkındalığı ile, gelecek yıl için yeni bir yön tayin edebiliriz. Ve bu geleceğe bakış açısına, yenilenmiş bir amaç duygusu, hayatın Kaynağı’na bağlılık duygusu eşlik eder.
Hepimiz güzel ve iyi bir yılı hak edelim.